MAGNETISM
Magnetism är ett fenomen med vilket ett material utövar attraktiva krafter på andra material. Det finns ett antal välkända material som har påvisbara magnetiska egenskaper såsom Nickel (Ni), Kobolt (Co), Neodymium (Nd), Samarium (Sm) och Järn (Fe), vilka alla är ferromagnetiska. Gemensamt för de ferromagnetiska materialen är att de består av ett mycket stort antal små elementärmagneter, magnetiska domäner.
Yttre magnetfält kan flytta domängränser och vrida in hela domäner till samverkan så att stor magnetisk polarisation uppnås, varvid hela detaljen uppträder som en magnet med nord- och sydpol. Ett magnetiserat stycke av ett sådant material avger ett yttre magnetfält efter magnetisering och kallas för en permanentmagnet.
Man skiljer på permanentmagneter, som ger ett konstant magnetfält, och elektromagneter, som bara ger ifrån sig ett fält när de utsätts för en elektrisk ström. En elektropermanent magnet kombinerar dessa två egenskaper.
Magnetisering
LADDAD MED MAGNETISM
Den vanligaste metoden att magnetisera en magnet är genom att placera den i en spole och med en kondensatorurladdning skapa ett kraftigt magnetfält som magneten sedan bibehåller. Resulterande magnetism är beroende av bl a. form, kvalitet samt magnetiseringstyp. Nord på en sida och Syd på den andra är den vanligaste typen av magnetisering. Det förekommer flera olika typer av magnetisering t ex. tvåpoligt, diamentralt, radiellt, flerpoligt.
STYRKA
SOM
BESTÅR
Neodym magneter bibehåller sin enorma kraft utan att mattas nämnvärt. Detta oavsett om de under flera flera år lyfter något eller om de inte utför något arbete överhuvud taget. Man talar om en kraftminskning på ca:10% på 100 år.
Turbokraft
SAMMA MAGNET MEN MYCKET STARKARE
Genom att använda järn/stål tillsammans med en magnet kan man förstärka magnetkraften.
Detta bildar då ett vad vi kallar ett magnetsystem.
Observera att magnetsystem är mycket känsliga för luftgap!
